Bel Fıtığı
Bel Fıtığı nedir?
Omurgamızın bel bölümü beş omurdan oluşmaktadır. Omurlarımız arasında hareketlerimizi daha rahat yapabilmemizi sağlayan, esneyebilen, tıpkı bir amortisör gibi işlev gören diskler bulunmaktadır. Üstteki ve alttaki iki omura sıkı sıkıya bağlı olan bel bölgesindeki disklerin çeşitli sebepler ile omurilik kanalına doğru taşması ve omurilik kanalından geçen sinirlere baskı yapmasına bel fıtığı denir.
Bel Fıtığının nedenleri nelerdir?
Yaşlanma ile vücudumuzda oluşan yıpranmanın bir sonucu bel fıtığıdır. Disklerin içinde bulunan su miktarının ve yüklere karşı koyabilme yeteneğinin azalması diskin dışarıya doğru taşmasına neden olur. Tekrarlayıcı hareketler ve ağır yük kaldırma ile diskin ani bir gerilime maruz kalması bel fıtığı oluşmasındaki başlıca nedenler arasındadır. Hareketsiz yaşam, travma, obezite, kötü postür gibi faktörler de bel fıtığına sebep olur. Yapılan araştırmalar sigara kullanımının da bel fıtığına sebep olabileceğini göstermiştir.
Bel Fıtığının belirtileri nelerdir?
Bel fıtığı belirtileri, fıtığın seviyesine göre hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Genellikle görülen belirtiler şunlardır;
- Belden kalçaya ve bacağa doğru yayılan ağrı
- Bacaklarda veya ayaklarda oluşan uyuşma veya karıncalanma hissi
- Hareketlerde kısıtlılık
- Bacak kaslarında güçsüzlük
- Yürüme mesafesinin azalması
- İdrar ve gaita kontrolünde azalma
Bel Fıtığının tedavi yöntemleri nelerdir?
Etkili bir bel fıtığı tedavisi hastaya özel olarak planlanmaktadır. Hastalarda görülen ağrı, uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi semptomlar fıtığın seviyesine bağlı olarak hastadan hastaya göre farklılık gösterebilmektedir. Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış kayropraktik tedavi, hastalarda görülen ağrı ve fonksiyonel kısıtlılığı iyileştirmekte başarılı bir yöntemdir. Sinir doku üzerindeki baskıyı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için uygulanan çeşitli manuel terapi teknikleri ile hastaya özel egzersiz yaklaşımları sayesinde bel fıtıkları ameliyatsız şekilde başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Bel Fıtığı ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?
Bel fıtığı olan 10 hastadan 9’u ameliyatsız tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız tedavi yöntemlerine cevap vermeyen, semptomların ve şikayetlerin hızla ilerlediği hastalarda; şiddetli ağrı ve bacaklarda ilerleyici kuvvet kaybı ile idrar/gaita kontrolü kaybı olan hastaların ameliyat ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Ameliyat ile tedavi edilen hastaların bel fıtığı ameliyatı sonrası zayıflamış kasları kuvvetlendirmek ve fonksiyonel hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmak için hastaya özel fizyoterapi programı oluşturulması gerekmektedir. Bel fıtığı ameliyatı sonrası uygulanan fizyoterapinin amacı hastanın günlük yaşam aktivitelerine sağlıklı bir şekilde dönebilmesini sağlamaktır.
Bel Fıtığı egzersizleri nelerdir?
Bel fıtığı hastaları için gerekli egzersiz programı detaylı bir değerlendirme sonrası hastaya uygun olarak planlanmaktadır. Bel fıtığı egzersizlerindeki amaç bel bölgesinde hareketliliği ve esnekliği kazanmak ile birlikte bel bölgesinde bulunan kasları kuvvetlendirmektir.